beats by dre cheap

Totemi balkanskih naroda - zmija i svinja

U svakom narodu postoji pojedina životinja oko koje se isprepliću razno-razne predaje i legende, te koja predstavlja totema cijele zajednice. Kod Bošnjaka je to bez ikakve sumnje zmija, zaštitnik kuće i doma. Vjerovanje u takvu funkciju zmije je ilirsko i potiče od drevnog mita prema kojem je prvi Ilir nastao od zmije te je stoga kao začetnik naroda dobio naziv Ilur.

Od tada pa sve do današnjih dana egzistira vjerovanje kako je zmija sveta životinja svakog bosanskog doma, njen čuvar, kao i domaće stoke. Pored toga još i danas se mogu čuti priče od starijih kako je zmija spasila sav živi svijet u Nojinoj (Nuhovoj) Arci i tako još jednom potvrdila svoju mitološku ulogu. Čak su i bosanski bogumili tvrdili kako krivac za protjerivanje Adema i Have iz dženeta nije bila zmija nego spolni čin kojim su ovo dvoje narušili svetost raja. Po tome se može zaključiti kako kroz sve epohe postojanja bošnjačkog naroda i promjene vjerskih tradicija ništa nije uništilo sveti status ove životinje.

Interesantna su i drevna bosanska vjerovanja o reptilima (zmija, zmaj/snijet i zviždenjak/salamander) koji se u narodnoj religiji oduvijek smatraju pratiocama bosanskog čovjeka doslovno od rođenja pa do smrti. Ali o tome neki drugi put više.

Idući dalje, zanimljivo je napomenuti kako je svinja totem-životinja srpskog naroda na kojoj se zasniva njihova mitska geneza. Naime, u srpskom jeziku odojče je izraz koji označava malo dijete, dok je u bosanskom i hrvatskom jeziku odojak ili odojče mladunče svinje. I to je još jedan dokaz kako se svinja kod Srba smatra mitološkom majkom ovog naroda a oni njenom djecom. Koliko je ova životinja prožeta u narodnoj tradiciji i mitskim pričama, da je dosegla svetački status, kazuje se i u legendi prema kojoj se sveti Sava bježeći jedne prilike pred svojim neprijateljima sakrio među svinje i umoran zaspao a kad se probudio shvatio je da ga je Bog preobrazio u svinju. U tom obličju proveo je navodno nekoliko dana a onda se jednog jutra probudio u ljudskom tijelu.

Dizanje tri prsta kod Srba je zapravo prikazivanje svinjskog papka, što je ritualni znak slavljenja nacionalnog totema. Ostalo je zapisano kako su Osmanlije za srpske vampire tojest čovjeka koji se navodno povampirio govorili da se "posvinjio".

sihiri i zazori
http://havale.blogger.ba
10/08/2017 10:08