beats by dre cheap

Hamajlija zvana Ruka hazreti Fatime

Poznato je kako su pojedini simboli univerzalni i nezamjenjivi u istoriji ljudske duhovnosti a jedan od njih je i ruka koja predstavlja istinsku moć kreacije i spiritualne snage. Motiv ljudske ruke, poznat kao Fatimina ruka, najpoznatija je hamajlija među islamskim ali i drugim narodima. Pojedini antropolozi smatraju kako porijeklo ovog univerzalnog amuleta datira od najstarijih poznatih kultura te ga treba tražiti u podignutoj desnoj ruci feničanskog boga plodnosti Baala ili u prikazima određenih egipatskih božanstava, gdje takav položaj demonstrira nadnaravnu i kraljevsku pripadnost. Božanski motiv podignute ruke bio je prisutan kod Asiraca gdje je postojala skupna molitva “nish kati” – “podizanje ruke”, dok se recimo u egipatskom tekstu “Knjiga Vrata” na alabastrovom sarkofagu Setija l, pohranjenom u muzeju Sir Johna Souna, kaže se kako “Velika Ruka” označava vrhovnu vlast nad nebom i zemljom.

Legenda o porijeklu hamajlije

Iako je, kako vidimo, porijeklo Fatimine ruke starije od islama, ali i kršćanstva i judeizma, te seže do pradavnih bogova čiji su prikazi podignute desne ruke označavali božanski autoritet i moć, legende o njenom nastanku su idealni prikazi kako kroz cijelo vrijeme naše ljudske civilizacije religija nikada nije izgubila onaj svoj primarni smisao da nadahnjuje čovjeka i daje mu smisao za život.

Prema arapskoj predaji hazreti Fatime je saznavši o suprugovoj nevjeri toliko bila uznemirena i uplakana da je prilikom mješanja vruće smjese od šećera i badema opržila dlan i prste. Povrijeđenu ruku stavila je na svoje grudi, blizu srcu, i duboko uzdahnuvši rekla:" Dragi Allahu, daj mi snage da sačuvam strpljenje i mir, zaštiti me i pomozi, samo se u Tebe uzdam!" Kako nastavlja predaja te su iskrene riječi emotivno i fizički povrijeđene i ponižene žene toliko dirnule Allaha da je istog trena blagoslovio njenu ruku ("učinio berekat" - podario moć božjeg blagoslova ) i od tada motiv njene ruke postao je najpopularnija i najpoznatija hamajlija po cijelom Bliskom i Srednjem istoku i mnogo šire.

Ruka hazreti Fatime je posebno omiljena među Arapkinjama koje je nose oko vrata vjerujući da će im ona podariti sreću, ljubav, plodnost te očuvati brak. Muškarci pak ovu hamajliju nose kako bi im se "otvorili putevi" tojest ostvarili uspjeh i prosperitet na putovanju, u poslu, trgovini, ispitima... Oba spola ruku hazreti Fatime nose i zbog njenog apotropejskog značenja - ona ih štiti od urokljivih očiju, magije, zlih duhova.

Vjerovatno neću pretjerati u izjavi ako kažem kako je amulet Fatimina ruka najpopularniji širom sjeverne Afrike gdje se koristi kao univerzalni simbol zaštite, odbrane i sigurnosti pred pogledom zlih očiju, što je uostalom dio tomošnjeg folklora po kojem motiv otvorene ruke ima apsolutnu dominaciju nad takvim oblikom zla.

Pet u tvoje lice!

Skoro sveprisutan magijski ornament po Maroku, Alžiru i Tunisu je simbol ruke oslikan kanom (henna) na ulaznim vratima ili zidu kuće. Kada se izrađuje za žene onda ruka Fatime uglavnom mora biti napravljena od srebra, dok u ostalim prilikama može da bude izrađena na drvetu, metalu, školjci ili dodana kao prilog amuletu od kur’anskih poglavlja. U Alžiru i Iranu se vjeruje kako Fatimina ruka ima moć da zaštiti od lopova i generalno negativnih ljudi. Obično se izrađuje od slijedećih sedam metala koji se u astrologiji dovede u vezu sa sedam planeta: zlato, srebro, bakar, željezo, cink, olovo i kositar.

U Egiptu hamajlije od tirkiza u obliku oka ili ruke imaju, prema vjerovanju, profilaktičko svojstvo da čovjeka zaštite od zlog oka, a koliko je to vjerovanje duboko ukorijenjeno u svakodnevni život naroda možda najbolje svjedoče prizori po Kairu, ili uostalom duž cijelog Egipta, gdje se na ulaznim vratima u kuću ili retrovizorima auta mogu uočiti obješeni amuleti raširenih prstiju. Fatimina ruka često se naziva i Khamsa, što označava broj 5, inače sveti broj u šiitskoj tradiciji, gdje pet prstiju predstavlja pet članova svete familije: Muhamed, Fatima, Ali, Hasan i Husein. Naime, dok je kod sunita fokus isključivo na Muhamedu kod šiita, alavita i drugih islamskih prvaca poštovanje se poklanja svim navedenima.

Jako je zanimljivo kazati kako pojedine zemlje Magriba imaju na svojim nacionalnim obilježjima, zastavi i grbu, istinske magijske simbole, koji označavaju moć i zaštitu poput znaka pentagrama na zastavi Maroka. Grb Alžira usvojen 1976.godine ima u svojoj sredini, ispod izlazećeg Sunca, ruku hazreti Fatime. U obje zemlje Fatimina ruka je povezana s profilaktičkim izjavama: “Pet u vaše oči!”, “Pet na tebe!”, “Pet u lice mojim neprijateljima!”, itd. No, da ovakva praksa nije usamljena i specifična sama za zemlje Magreba treba navesti kako je Fatimina ruka u Sudanu sveprisutan grafički simbol koji se može vidjeti i na službenim obrascima upravne vlasti i policije.

Raif Esmerović

sihiri i zazori
http://havale.blogger.ba
11/03/2017 23:06