sihiri i zazori

Dobrodošli na moj blog. Welcome to my blog! This is blog dedicated magic and fortune telling. In joy in reading!

14.11.2016.

Mati rodila, mati liječila

Kao što se može zaključiti tradicionalna uloga čuvara zdravlja familije još od doba matrijarhata pripadala je ženama, majka je bila zadužena za pitanje dječijeg zdravlja, pa samim time i uroka, što se jasno naglašava na početku najpoznatije bosanske basme protiv uroka:" Mati rodila, mati liječila.." Po tome se može konstatirati kako su žene od davnina bile stručnije za jednostavnije probleme koje izazivaju natprirodni faktori, dok su muškarci, tojest hodže-iscjelitelji i derviši vršili zahtjevnije i opasnije poduhvate poput egzorcizma, "sazivanja daire" ili pisanja tilsuma i hamajlija.

Urok i strah smatraju se glavnim krivcima za gubitak apetita kod djece ili pak mršavost. Stare nene i danas sumnjičavo odmahuju glavom kada vide da dijete slabo jede ili naglo mršavi a nema nikakav očit zdravstveni problem. Skoro svaka takvo stanje konstatira sa izjavom kako je "dijete neko "nasjekao" - prepolovio mu apetit urokom.

Uroci kao strijelice

Uroci se dijele prema intezitetu - postoje slabi i jaki uroci. Od prvih urečeni ima prolazne simptome poput zijevanja, glavobolje, iznenadnog prolaska hladnoće kroz tijelo. Djeci oni obično djeluju na raspoloženje i apetit. Jaki uroci pak imaju dugotrajnije i naglašenije djelovanje; kod male djece mogu izazvati čak i smrt dok kod odraslih ljudi stvaraju "rupe" duž aure, kada dolazi do konstantnog gubitka energije, što se u svakodnevnom životu očituje naglim umorom. U islamskoj tradiciji pogled urokljivog oka naziva se strijelica, što je prilično adekvatan naziv. Urečen ili prostrijeljen čovjek odaje se i smeđim mrljama po koži lica, obično po čelu, jer zlo po tvrdnji stravarki "uvijek napada zvijezdu".

Jedino mjesto na ljudskom tijelu koje ima imunitet pred urokom prema narodnom vjerovanju je stražnjica. Čim se nađe u društvu osobe na glasu da je urokljiva odnosno baksuzna, i koja tom prilikom pohvali nešto što se tiče njenog sugovornika, on ili ona se istog trena uhvate diskretno za svoju stražnjicu, bilo da se uštipnu ili samo stave ruku na nju. Navodno, to je sigurna zaštita od uricanja. Slično tome, u sjeverozapadnom dijelu Bosne (Velika Kladuša, Cazin, Bihać), još i danas pojedine žene dok drže dijete u naručju tri puta ga lagano dodirnu prvo po stražnjici pa onda po licu govoreći:

Ko urekao ovo doli,

urekao i ovo gori!

Profilaktički motiv stražnjice, kao sigurnog aduta protiv uročavanja, iskorišten je i u ovoj basmi zapisanoj u Velikoj Kladuši:

Ko te urekao u guzicu utekao,

ne izišao dok ječam neisklasao,

sa mojom basmom a božijom hazmom.

Od sviju basmi i formula u magijskoj tradiciji liječenja skoro svakog naroda najraširenije su egzorcističke basme protiv uroka, što nam otkriva duboki kulturološki strah od destruktivne snage te nadnaravne pojave i njen enormni geografski dijapazon.

O stanju bolesnika često se nagađalo, posebno ako bi se razboljelo dijete. Dr. Sielski u svom kratkom radu iz istorije medicine pod nazivom "Kako su narodni ljekari liječili umobolne i živčane bolesnike" primjećuje da u tom slučaju prvo se sumnja na strah. Takvo dijete se prepoznavalo po tome" da legne zdravo a u noći iznenada vrisne - ukočenim pogledom, zaplašeno, gleda u jednu stranu kao da nešto motri, drhće i trza se. To traje neko vrijeme, onda se od uzbuđenja oznoji i klone pa opet zaspi. Samo blagim riječima dade se malo smiriti. Narod veli da je bolest nametnuta, da je dijete urečeno ili da se od prikaze prepalo. Prema tome se udešava i liječenje."

Protiv uroka navodno najbolji lijek je hodžina hamajlija ali u nedostatku toga, kao pogodan supstitut, je obred gašenja ugljena popraćeno bajanjem.

sihiri i zazori
<< 11/2016 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930flags.es
MOJI FAVORITI
Simple things
Bosnian Wor(l)d
It's all in your head, Elena.
U urbanoj sahari života
Tyndall effect
Zle priče
Superpenzioner
GRADAČAC I NJEGOVE ZNAMENITOSTI KROZ HISTORIJU
F.C. BARCELONA FANS ™
Arabic magic السحر العربي
BOSANSKI HOROSKOP - BOSNIAN HOROSCOPE
Mythology of Bosnia and Herzegovina
OMAR
Volim te. Ne možeš mi to oduzeti.
................Pioniri VIII-3........2010/11
........Moje liječenje ljekovitim travama i još.
Bosnian magic
Nemir skitnice
O etnogenezi Bošnjana - Bošnjaka
Kozmetički kutak
- You want me ? Come, find me.
ZA ONE KOJI RAZMIŠLJAJU
BIOENERGIJOM - AKUPUNKTUROM - RADIESTEZIJOM
Narodno liječenje i zdravlje
Te he echado de menos
NEOBUX: Ne radite za novac neka novac radi za Vas!
TRADITIONAL WITCHCRAFT
duhovna_medicina
That's life!
IVAN BAĆAK TOMISLAVGRAD
Pizdim, dakle postojiš.
Ehli Bejt (as)
Ilahije i Kaside
Želite zaraditi 500+ $ mjesečno ?
Lady GaGa - Goddess Of Love
MileyAndAshley|Sve o Miley Cyrus i Ashley Tisdale
To hold you here
- ja živim za nas . ♥
Pola moga svijeta
Crveni križ Općine Zenica
New year,new life
ViPromo
Derventa Genocide Blog
GOLI OTOK
Agencija Dostavljač
FCBarcelona | més que un club
Pogledajmo zajedno preko ograde!
Samo marioneta
KATET
Moj je zivot igra bez granica-TOSE 4EVER
više...

BROJAČ POSJETA
1468594

Powered by Blogger.ba