sihiri i zazori

Dobrodošli na moj blog. Welcome to my blog! This is blog dedicated magic and fortune telling. In joy in reading!

14.11.2016.

Drevno vjerovanje u magičnu moć riječi

Bajanje, naziv koji potječe od turske riječi baymak - čarati u svrhu liječenja, bazira se na egzorcizmu, kada se uz pomoć poetičnih i često rimovanih stihova želi direktno uticati na duha ili duhove u namjeri da oslobode tijelo bolesnika. Bajanje je sastavni dio šamanizma i njega izvode obično nadarene osobe. Naime, smatra se da sami dobri duhovi interveniraju u magijskoj naobrazbi neke osobe ili jednostavnije kazano odabranoj osobi odaju način na koji može prodrijeti u svijet duhova i direktno uticati na njih. Obično im tokom iniciranja otkriju koje bajalice, rimovane zakletve, moraju izgovarati kako bi nadjačale uticaj zlih duhova i protjerali ih iz ljudskog tijela. U kombinaciji sa vodom, vatrom, biljem i posebnim ritualnim gestama te osobe uspijevaju potisnuti zlo i otjerati ga u "mračne havaje" - sablasno mitološko mjesto" gdje se džinska sofra prostire".

Od devet uroka i bolesti na N osam,

od osam - sedam,

od sedam - šest,

od šest - pet,

od pet - četiri,

od četiri - tri,

od tri - dva,

od dva - jedan,

od jedan - nijedan!

Što ostade na krilu muha odnese

u mračne havaje,

u puste haliluke;

gdje hore me kuriče,

mačka ne mjauče,

gdje se maša ne čuje,

tamo gdje se džinska sofra prostire.

Tu nek ovaj namet čeka kijamet,

sa mojom basmom a božijom emerom!(1)

Da bi se saznalo je li dijete urečeno brižne majke ližu dijete po čelu ili po sljepočnicama ili ga taru prstom pa onda ližu prst i ako tada osjete kiseo, gorak ili slan ukus to je gotovo siguran znak da je dijete prostrilito odnosno urečeno. Ponekad se za taj zadatak pozove najbliža komšinica pa ona jezikom lizne djetetu kožu između očiju, i osjeti li tom prilikom slan ukus, bez svake sumnje urečeno je.

U tom slučaju ponavljala se neka od mnogobrojnih egzorcističkih formula poput ove:

Bilobrk pređe preko sinjeg mora,

do dragog Boga,

od dragog Boga

donese N zdravlje i veselje(2),

a odnese začud i zazor,

veledalin amin.

Dr.Sielski opisuje način na koji stravarka izvodi ritual anuliranja uticaja zlih očiju sa urečenog djeteta. "Da se uroci otklone zagasuje se ugljevlje. Iz vatre vadi tri užarena ugljena i baca ih u drveni čanak sa svježom vodom. Pri tome opet uči kakvu dovu, namjenjuje basmicu i tri puta puhne(3). Ako sva tri ugljena cvrknu otići će uroci, ne cvrknu li ponovi se zagasivanje, uči dalje i bolesnika napaja vodom u kojoj je ugašeno ugljevlje".

Note:

(1)Vrlo često jedna egzorcistička bajalica zapravo je skup dvije ili tri kraće basme, koje su pojedine stravarke u svom radu dodale ili jednostavno već takvog sadržaja dobile u nasljeđe. Također, primjetne su površne korekcije ili izmjene te u pojedinim basmama odbrojavanje unazad, od devet do jedan, počinje na početku formule a nekad na kraju. I još jedna pojedinost koju sam uočio tiče se i samog podneblja u kojem živi stravarka. Naime, ukoliko je kraj iz kojeg potječe tradicionalno religiozan onda u basmi imamo više sakralnih elemenata, dok u suprotnom uglavnom samo završetak bajalice ima nakalamljene izraze poput "sa mojom basmom a božijom hazmom", "sa božijim emerom" i slično.

(2)Zdravlje i veselje su dva osnovna pojma u cilju ozdravljenja i pobjede nad bolesti (urokom) što vidimo i u ovom primjeru uspavanke iz Mostara: "Đulbeharu ne truni mi simena, ne truni mi moga slatkoga sina, spavaj, sine, sinulo ti zdravlje, sinulo ti zdravlje i veselje!

(3)Iako je magija, poput religije, bila prisutna od postanka čovječanstva na svim meridijanima, ipak postoji njen epicentar a to je svakako Bliski istok. Od drevnog Babilona, Perzije ili Egipta magija je od običnog kulta čaranja uzdignuta na prijestolje uzvišene nauke. Zbog toga i porijeklo samog bajanja treba tražiti upravo u tom kontekstu. Naime, bajanje iznad vode spominje se u mnogim pričama iz Hiljadu i jedne noći, gdje se opisuju scene transformacije iz životinje u čovjeka i obratno ili bacanje i skidanje čarolija, tako što bi neka vještica, mag ili mudra osoba promrmljala tajanstvene riječi iznad posude sa vodom, puhnula u nju a onda tom vodom poprskala neku osobu. To nas navodi na zaključak kako znanje o magijskoj moći riječi uobličenih u molitve i bajalice i izgovorenih iznad vode bez svake sumnje potječe sa Bliskog istoka a preko Cigana i Osmanlija došlo je na naše prostore i udomaćilo se u folkloru svih naroda Balkana.

Preuzeto sa: http://magic.bosnianforum.com/t1751-strah-i-zle-oci-u-narodnoj-medicini-bih

sihiri i zazori
<< 11/2016 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930flags.es
MOJI FAVORITI
Simple things
Bosnian Wor(l)d
It's all in your head, Elena.
U urbanoj sahari života
Tyndall effect
Zle priče
Superpenzioner
GRADAČAC I NJEGOVE ZNAMENITOSTI KROZ HISTORIJU
F.C. BARCELONA FANS ™
Arabic magic السحر العربي
BOSANSKI HOROSKOP - BOSNIAN HOROSCOPE
Mythology of Bosnia and Herzegovina
OMAR
Volim te. Ne možeš mi to oduzeti.
................Pioniri VIII-3........2010/11
........Moje liječenje ljekovitim travama i još.
Bosnian magic
Nemir skitnice
O etnogenezi Bošnjana - Bošnjaka
Kozmetički kutak
- You want me ? Come, find me.
ZA ONE KOJI RAZMIŠLJAJU
BIOENERGIJOM - AKUPUNKTUROM - RADIESTEZIJOM
Narodno liječenje i zdravlje
Te he echado de menos
NEOBUX: Ne radite za novac neka novac radi za Vas!
TRADITIONAL WITCHCRAFT
duhovna_medicina
That's life!
IVAN BAĆAK TOMISLAVGRAD
Pizdim, dakle postojiš.
Ehli Bejt (as)
Ilahije i Kaside
Želite zaraditi 500+ $ mjesečno ?
Lady GaGa - Goddess Of Love
MileyAndAshley|Sve o Miley Cyrus i Ashley Tisdale
To hold you here
- ja živim za nas . ♥
Pola moga svijeta
Crveni križ Općine Zenica
New year,new life
ViPromo
Derventa Genocide Blog
GOLI OTOK
Agencija Dostavljač
FCBarcelona | més que un club
Pogledajmo zajedno preko ograde!
Samo marioneta
KATET
Moj je zivot igra bez granica-TOSE 4EVER
više...

BROJAČ POSJETA
1468595

Powered by Blogger.ba