sihiri i zazori

Dobrodošli na moj blog. Welcome to my blog! This is blog dedicated magic and fortune telling. In joy in reading!

17.02.2013.

Bosna opet među najboljim na Berlinaleu

Najbolji film Berlinskog filmskog festivala i dobitnik Zlatnog medvjeda je rumunjski film "Položaj djeteta". Ali i film iz Bosne i Hercegovine "Epizoda u životu berača željeza" osvojio je dva Srebrna medvjeda.

Kinematografija Bosne i Hercegovine opet je doživjela veliki uspjeh na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Nazif Mujić koji tumači glavnu ulogu u filmu Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" dobio je nagradu za najboljeg glumca ovogodišnjeg Berlinalea, a sam film je dobio Srebrnog medvjeda.

"Nadam se da ću jednom doći na Berlinale s malo veselijom temom“, rekao je Tanović nakon što je primio Srebrnog medvjeda - Grand Prix žirija za svoj film koji tematizira težak socijalan položaj Roma u Bosni i Hercegovini. Film je za samo 17.000 eura realiziran u produkciji kuća iz BiH, Slovenije i Francuske, a opisuje istiniti događaj s kraja 2011. kada je jednoj ženi u središnjoj Bosni odbijena liječnička pomoć zbog toga jer porodica nije bila zdravstveno osigurana. U filmu pogođena romska porodica glumi samu sebe.

Medvjed za "pravog" berača željeza

Tanovićev film zabilježio je još jedan veliki uspjeh na Berlinaleu osvajanjem Srebrnog medvjeda za najbolju glavnu mušku ulogu koja je dodijeljena Nazifu Mujiću. "Ovo je prvi put da sam na jednom ovakvom festivalu. Želio bih se zahvaliti svojoj ženi i djeci i mom najboljem prijatelju, Danisu Tanoviću“, rekao je Nazif Mujić obraćajući se publici na svečanosti dodjele nagrada u Berlinale Palastu. Pored Mujića glavnu žensku ulogu u filmu glumi njegova supruga Senada Alimanović.

Glavna nagrada ovogodišnjeg Berlinalea dodjeljena je rumunjskom filmu "Pozitia Copilului" (Položaj djeteta). I u njemu se radi o suvremenim problemima u toj zemlji i klasnu podijeljenost. U filmu, dominantna majka (koju igra Luminita Gheorghiu) koristi svoj društveni položaj kako bi sina spasila od zatvora.