sihiri i zazori

Dobrodošli na moj blog. Welcome to my blog! This is blog dedicated magic and fortune telling. In joy in reading!

12.12.2012.

Nije važno šta se priča, već ko priča

U Bosni ali i cijelom regionu bilježimo u zadnje dvije decenije enormnu pojavu svakojakih iscjelitelja, vidovnjaka, astrologa, vračara, hodža i slično. Izrazito loša ekonomska situacija u cijeloj bivšoj državi i kult lakog života, utemeljen na zapadnoj televizijskog propagandi, kako se sa malo rada i truda može živjeti dobro glavni su uzročnici te pojave.

Ono što je karakteristično za ljude koji se pojavljuju i sebe deklarišu nekakvim duhovnim iscjeliteljima jeste da obično popljuju svačiji rad kako bi učinili što „duhovnijim“ ono čime se oni bave i tako privukli pažnju (čitaj profit), mada u tome ispadaju prilično glupi i zaostali jer ne poznaju osnove duhovnog rada i života koji striktno zabranjuje optuživanje, laganje, ogovaranje. A to je upravo ono što te osobe i rade, bez ikakvog dokaza ili poznavanja osobe o kojoj pričaju. Onaj ko sije svađu, mržnju i iskazuje svoj osobni  jal i zavist ne može nikom pomoći niti biti poštovan. Isto se odnosi na one osobe koje u svojim predviđanjima ili liječenju „otkrivaju“ ko je napravio magiju – time direktno izazivaju svađu i mržnju, ili čak počinjenje nekog krivičnog djela.

Hodže ili češće samozvane hodže koje nisu uspjele ništa drugo savladat osim ponavljanja molitve u rukji posebno su kivni na osobe koje izrađuju zapise i hamajlije jer ih oni ili ne umiju napisati ili im ne djeluju pošto i za takav rad čovjek mora imati baraku, Božji blagoslov, do kojeg se dolazi skromnošću, uzdržavanjem od kleveta, grijeha, alkohola.... Onda počinju priče kako su zapisi sačinjeni od kur'anskih ajeta i molitvi zapravo sihiri ukoliko ih čovjek nosi uza se ili otopi u vodi i pije?! Ukratko rečeno po njima je i sam Kur'an sihir. I tu odmah dolazimo do još jednog dokaza neznanja i nikakve upućenosti u duhovni rad i liječenje.

Još veće zlo i degradaciju duhovne nauke čine mediji. Svi časopisi i privatne televizije koje reklamiraju i promoviraju razne vidovnjake, gatare, hodže i vračare imaju jednu zajedničku osobinu, ako ne računamo beskrupuloznu želju za zaradom, a ona je da nikada ne prezentiraju niti jednu pritužbu onih koji su koristili usluge dotičnih.

Interesantno je za kraj spomenuti sveopći jal i zavist većine bosanskih iscjelitelja prema Mekiju Torabiju. Njegov jedini grijeh je bila ogromna, na našim prostorima nezapamćena popularnost, koju mu ovi „duhovni“ pojedinci nisu nikako mogli oprostiti. Kako jedan grijeh vuče drugi tako su na sva usta sa ljubomore prešli na klevete, napade, laganje i obmanjivanje tojest sve ono što su govorili za njega činili su oni. Time su pred običnim narodom izgubili svoj kredibilitet i pokazali svoje pravo lice, koje je svakako daleko od onog koje prezentiraju.

 

Čovjek koji je izazvao ljubomoru većine "vidovnjaka" i "iscjelitelja"