sihiri i zazori

Dobrodošli na moj blog. Welcome to my blog! This is blog dedicated magic and fortune telling. In joy in reading!

05.11.2012.

Čudne moći šuvani

Javna je tajna kako ciganska magija, pored arapske i vudua, spada u najmoćnije oblike mađijske prakse, kako na našim prostorima, tako i u svijetu.  Romi su vjerovatno najviše i zaslužni za općeprihvaćeno vjerovanje u magiju jer svugdje kamo su išli širili su vjerovanje u moć gatanja i čarolije, o njima je obični narod počeo ispredati tajanstvene priče i predanja koja su samo pripomogla stjecanju čarobnog statusa.

 

                                                Šuvani - "čuvarica tajnog znanja"

 

Do inicijacije u svijet magije i gatanja dolazi nadnaravnom akcijom, obično onda kada neko od romskih božanstava ili duhova odabere pojedinu ženu ili djevojku za buduću šuvani. To se događa u toku noći, u snu, kada joj se izvjesno božanstvo javi i saopći svoju volju kojoj se buduća vračara mora povinuti. Tada je duh obdari znanjem o misterioznim moćima prirode i riječi te uputi kako će koristiti poklonjeno znanje. Svojim suplemenicima šuvani magijske i divinatorske usluge pružat će besplatno dok će ostalima naplatiti.

Jedna od najčešćih ljubavnih čarolija kod mađarskih Roma je ova; potrebno je željenoj osobi  tajno odrezati pramen kose u periodu dok Mjesec raste. Potom se kosa sveže u čvor sa crvenom svilenom vrpcom. I zatim još jedan čvor. Dok se to radi zamisli se kako se sa željenom osobom ostvarila ljubavna sreća. Dok se vežu čvorovi govori se:

Kaj o kam, avriavel

Kia mange lele bešel

Kai o kam teli avel

Kia lelakri me bešav!

Čvorovi se pospreme u medaljon koji se nosi blizu srca.

Prema Charlesu Lelandu („Ciganska magija“, 1891) u Tirolu mnoge čerge vjeruje da konjske grive zapetlja u čvorove demon po imenu Šagreni te da ne treba odriješiti čvorove dok se ne kaže „Čin tu džid, čin ada bala džiden“. U magiji čvorova nalazi se cio ljudski život, njegova ljubavna, zdravstvena ili egzistencijalna sudbina. Cigani vjeruju i da šuvani može vezati u čvor nečiju sreću ili nesreću.

Magija kose i vezanja čvorova su neodvojive u romskim čarobnim vjerovanjima. Ciganke posebno vjeruju ako se dvije vlasi od ljubavnika vežu u čvor on nikada neće moži zaboraviti svoju partnericu. Ako bi žena uspjela pažljivo odrezati svome mužu pramen kose dok on spava onda će on nju voljeti cio život, ukoliko taj pramen nosi u svom medaljonu. Međutim, ukoliko se muž probudi u tom nezgodnom trenu ili je neko vidi dok to radi, onda nikada neće uspjeti sačuvati muževu ljubav.

Ukoliko žena poželi da okonča svoju romansu sa ljubavnikom ona mu ona mu odreže pramen kose i spali ga u vatri za vrijeme Mlađaka.  Do sljedećg Mladog mjeseca njihova veza će biti završena.