sihiri i zazori

Dobrodošli na moj blog. Welcome to my blog! This is blog dedicated magic and fortune telling. In joy in reading!

12.11.2007.

Ciganska magija

Pored arapske i vudu magije i ona ciganska spada u najače magije na svijetu.Od davnina Romkinje su poznate kao neprevaziđene bajalice, vračare i proročice.Vesna Beenaerts ima 47 godina a u karte gleda, kako kaže, od kada zna za sebe.Milenu je upoznala kad joj je bilo najteže.

  

"Njenom mužu "vezala" sam ruke da je više ne tuče i usta da je ne grdi i da ne pije.To je posao koji se obavlja 41 dan, dok ja bajem svakodnevno.Došla mi je baš kada sam se, prije dvije godine, vratila u Srbiju, nakon 15 godina boravka u Švicarskoj.Mileni sam na početku rekla ono što kažem svima - da ni slučajno ne laže kada je nešto pitam.Bacila sam karte tri puta, za prošlost, sadašnjost i budućnost.Tako odmah saznam ko mi je u kući.Kad me čovjek prvi put slaže, karte se dalje ne otvaraju i ja završim svaki razgovor", priča Vesna.

Ona kaže da joj uglavnom dolaze žene koje imaju muža alkoholičara ili siledžiju, one koje suprug vara, djevojke koje žele da osvoje mladića ili da provjere da li ih je momak ostavio zbog dejstva magije..

"Žena treba da mi donese odjevni predmet svog muškarca ili njegovu sliku.Bacim karte i vidim s kim imam posla.Ako momak nije "priljepljiv" i teško ga je privoljeti da se vrati svojoj ženi ili djevojci, nastupam drugačije! Nakon bajanja dam djevojci šta je potrebno i objasnim šta i kako treba da radi.Kada ona ode, odnesem svijeću koju mi je donijela, vino i ulje u crkvu, da ih svećenik osvešta.Najčešće, već slijedeći put kada me posjeti, sve bude sređeno.Ja uvijek uspijevam", tvrdi Vesna.Ciganske basme

Ona kaže da može da prepozna one koji su obilazili lažne vidovnjake koji učine više štete nego koristi, kao i one sa zaštitama hodža i njima ne gata.Ne usuđuje se ni da radi sa živama.Ukoliko je potrebno Vesna obilazi kuće onih koji joj se obrate, da bi tamo, na licu mjesta, uspostavila narušenu harmoniju.

"Najčešće, ipak, bajem u svojoj kući.Klijent treba samo da sjedi i ćuti dok ja govorim basme na romskom nad šporetom.Najbolje radim na praznike, iako rjetko ko to praktikuje".

Ova gatara kćerka je najpoznatije žene u Kragujevcu koja gleda u grah, vidovite Mile, i unuka još poznatije baba Perke.

"Moja je baka u gledanju u pasulj bila neprikosnovena.Naučila je svemu tome i moju majku Milu koja i danas "gleda", ali je sada, nakon šloga, često umorna. loše čuje i nervozna je, pa joj glavnom dolaze samo stare mušterije.Ja sam učila od majke, ali sam od početka bila sklonija gledanju u karte nego u pasulj.Predviđanje mi je u genima ali je moj put, ipak, malo drugačiji" uz osmjeh objašnjava žena koja je potekla od najpoznatijih romskih gatara.

 

NEKOLIKO CIGANSKI VJEROVANJA O ŽIVOTINJAMA

Lasica - kad dune čovjeku u usta, on može da umre.Kada je vidimo ili kad o njoj govorimo, kažemo:Ljubim je, pojedem joj krv".
Da ne bi djetetu noću pljunula u usta pa da ne bi umrlo, mi kad je vidimo ili o njoj govorimo, kažemo: "Čumidav la! Xav lake čučora! ili na našem: "Ljubim je, pojedem joj sisice".

Lisica - kad laje oko čerge, neko će umrijeti.Onda je tjeramo riječimo: "Bježi u šumu, u goru, pa laj!".

Žabe - kad kreketanjem po noći ometaju san, stavi oko bare gdje su žabe glavnje (žeravice) koje se sjaje pa će umuknuti.

Sulumanka-sulumankica - to je slamna ptica, grobljanska ptica.Bog ju je ostavio mrtvima.Repićem maše a glavom trese.Krila su joj žuta i šarena sa zelenim.Pojavljuje se na naš glavni praznik, Đurđevdan, a ponekad se ljeti može vidjeti na slami.

Zelembać - od zelembaća nema lijeka, od zmije ima.

Roda - nju je grehota ubiti.Ona je hadžija, hadži-roda.

Slijepi miš - ako hoćeš da ko oslijepi, stavi mu slijepog miša u čorbu.Isto biva i kada se baci njegova dlaka u jelo.Ciganka uzme krilo slijepog miša, probuši ga, zamota ga crvenim koncem i govori nešto.Koga ugleda kroz to krilo, poludit će za njom.

Paparuga (leptir) -kad prvi put ugledaju leptira u proljeće, djeca viču: "Paparuga, ruga, neka glava tebe boli, a ne mene".Tako ih glava neće boljeti.........